Waarom is ontspannen belangrijk?

Stress kan best fijn zijn, houdt je lekker aan de gang en geeft je een goed gevoel als je je deadline  haalt. Maar te veel stress is ongezond. Gedurende de dag bouwt ons stressniveau zich op, dus zorg dat dit af en toe weer kan afnemen. Dit door je door bewust te ontspannen.

Wat helpt om te ontspannen?

Doe af en toe even helemaal niets. Zo maak je je hoofd leeg en krijg je nieuwe energie. Ben je gespannen? Dan adem je vaak wat hoger en oppervlakkiger. Soms helpt het om op je ademhaling te letten. Door je bewust te worden van je adem en hiermee te oefenen, kun je stress verminderen, je hartslag omlaag laten gaan en je meer ontspannen gaan voelen. Een voordeel van deze eenvoudige ademhalingsoefening tegen stress is dat je hem altijd kunt doen zonder dat anderen dit merken. In de file of de trein, tijdens een vergadering of een stressvol gesprek.

Hoe kun je het beste ontspannen bij stress?

Hoeveel stress ervaar jij? Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Wat helpt nu het beste tegen stress. Voor de een is dat een wandeling maken, de ander gaat een rondje hardlopen of lekker met een boek op de bank zitten. Dat jij je er goed bij voelt is heel belangrijk. Let wel op met intensief sporten, want ook dan wordt er een stress reactie in je lichaam opgewekt.

Ook yoga helpt stress te verminderen. Daarnaast helpt yoga om sterker en flexibeler te worden, een betere balans te krijgen en de positie van de ruggenwervels te verbeteren. Intensievere vormen van yoga verbeteren ook het uithoudingsvermogen.

Soms kan je wel wat hulp gebruiken om vaker te ontspannen. Misschien wil je wel kennismaken met mindfulness of heb je coaching nodig om het regelmatig ontspannen vol te houden. Ook regelmatig bewegen, helpt om te ontspannen. Voor hulp daarbij kun je altijd bij ons terecht. We hebben diverse vormen van ontspanning en kunnen je ook coachen en begeleiden met ademshalingsoefeningen en yoga oefeningen om helemaal te kunnen ontspannen.