Collageen 

Wat is het, wat doet het, waar is het goed voor en nog meer….?

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen lijmvormend eiwit dat aanwezig is in o.a. de huid, pezen, botten, gewrichten, spieren, tanden, haren en nagels. Collageen is een structuureiwit en zorgt daarmee voor stevigheid, elasticiteit en herstel van deze bindweefsels.

Collageen is een belangrijk eiwit voor iedereen die waarde hecht aan een mooie huid, voor mensen die pijnvrij willen sporten en optimaal presteren, en voor iedereen die algemene gezondheid en welzijn hoog in het vaandel heeft staan. Het kan gesteld worden dat collageen het belangrijkste eiwit in ons lichaam is, het menselijk lichaam bestaat voor maar liefst 40%(!) eruit.

Collageen is kort gezegd een bouwsteen. Je lichaam bestaat uit een heleboel bouwstenen, maar de bouwsteen collageen is een fundamentele. Dat wil zeggen dat het een kritiek onderdeel is van hoe jouw lichaam is opgebouwd. Collageen wordt ook wel ‘de lijm die je lichaam bij elkaar houdt’ genoemd en dat is niet onterecht.

Je vindt deze fundamentele bouwsteen namelijk zo’n beetje overal in je lichaam. In je botten, je huid, spieren, pezen en gewrichten, maar ook in je aderen, de hoornvliezen van je ogen en in je tanden is het terug te vinden. Wat het daar precies doet? Eigenlijk houdt het alles bij elkaar en zorgt het dat je soepel blijft.

De naam collageen komt van het Griekse kólla, wat lijm betekent en van de toevoeging -gen, wat produceren betekent. Dat laatste verwijst naar het produceren van lijm, wat in oude tijden onder andere gebeurde door pezen en huid van dieren te koken, waarbij de vrijkomende collageen als lijm kon worden gebruikt.

Wanneer neemt collageen af?

Collageen speelt een essentiële rol voor de algehele gezondheid en welzijn van de mens. Eveneens op esthetisch vlak, de conditie van de huid en mate van rimpels kan positief of negatief beïnvloed worden door de aanwezigheid of laken van collageen. Na je 25ste neemt de lichaamseigen productie van collageen af. Met name voor mensen boven de 30 is het zaak om bewust stil te staan of het dieet en de levenswijze afdoende ondersteuning biedt om gezonde collageen niveaus te handhaven. Negatieve levenswijze factoren om te vermijden zijn o.a. roken, alcohol en overmatige zon blootstelling.

Verschillende typen collageen

Er zijn tenminste 16 verschillende typen collageen vandaag de dag bekend. Geen zorgen, we gaan ze niet alle 16 behandelen, want 90% is meteen van het eerste type. De resterende 10% wordt verdeeld over de overige 15 typen. Wat zijn de meest relevante en belangrijke typen collageen?

  • Type 1 collageen: type 1 collageen is dus veruit het best vertegenwoordigd in ons lichaam. Het is het hoofdbestanddeel van onze botten, maar is ook terug te vinden in onze huid, onze pezen en organen en door ons hele vaatstelsel heen. Het belangrijkste doel is om structuur te geven aan ons lichaam.
  • Type 2: type 2 collageen vinden we terug in elastisch kraakbeen, wat zorgt dat onze gewrichten soepel blijven.
  • Type 3: zorgt voor structuur van onze spieren, organen en aderen.
  • Type 4: is essentieel voor de huid en zorgt daar voor een goede filtering.
  • Type 5: type 5 collageen vinden we terug in ons haar, maar bijvoorbeeld ook in de placenta.

Deze verschillende typen collageen, samen met de andere 11 types, vormen bij elkaar de fundamentele bouwsteen die ons lichaam als een soort lijm ondersteunt en structuur geeft.

Wat doet collageen poeder?

Hierboven heb je kunnen lezen wat collageen is en welke typen collageen we in ons lichaam terugvinden. Maar wat doet collageen voor onze gezondheid?

  • Collageen draagt bij aan de normale functie van botten, pezen en gewrichten
  • Collageen draagt bij aan het behoud van soepel gewrichten
  • Collageen draagt bij aan de normale functie van spieren, organen en aderen
  • Collageen draagt bij aan een gezonde huid
  • Collageen draagt bij aan het behoud van sterk haar en nagels

De functie van collageen wordt vooral toegespitst op huid, haar en nagels. Zo helpt het de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden. Ook zorgt het voor het behoud van de haarstructuur en sterk en glanzend haar. Maar dat is niet alles, collageen draagt ook bij aan het behoud van sterke en verzorgde nagels.

Collageen tekort symptomen

Er zijn een aantal symptomen die kunnen duiden op een laag collageen gehalte in je lichaam. De belangrijkste zichtbare verschijnselen zijn rimpels in de huid, een slapper wordende huid, huidverzakking onder de oogleden en cellulitis.

Minder zichtbare, maar wel merkbare verschijnselen zijn bijvoorbeeld stijfheid, gewrichtspijn, slappe nagels, afnemende spiermassa en een verslechterd zicht.

Is collageen goed voor je huid?

Collageen wordt vaak gebruikt voor een elastische en gezonde huid. Maar is dit effect van collageen supplementen daadwerkelijk bewezen? Wij hebben wetenschappelijk onderzoek naar collageen geraadpleegd. Uit studies blijkt dat collageen bijdraagt aan het behoud van een stralende huid.

Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van het bindweefsel in je huid. Het is verantwoordelijk voor zowel haar stevigheid als elasticiteit.

In combinatie met acerola fruit extract, vitamine C, zink, biotine en een vitamine E complex, resulteerde het dagelijks innemen van 2,5 milligram collageen gedurende 12 weken in een aanzienlijke verbetering van de hydratatie, elasticiteit, ruwheid en dichtheid van de huid in vergelijking met een placebo (bron).

In een ander onderzoek ervoeren vrouwen die 8 weken lang een supplement met 2,5-5 gram collageen innamen, minder huiddroogheid en een significante toename van de huidelasticiteit in vergelijking met degenen die het supplement niet innamen (bron).

Collageen poeder voor een mooie huid.

Collageen houdt de huid mooi, soepel en elastisch. Het bevindt zich in de tweede huidlaag, de dermis genaamd, en houdt de huid vanuit daar gezond. Tot je vijfentwintigste of dertigste levensjaar maakt je lichaam zelf voldoende collageen aan, maar daarna neemt de collageen productie drastisch af. Ook aan je huid is dat zichtbaar. Die wordt minder elastisch en er gaan rimpels ontstaan. Ook kan er cellulitis zichtbaar worden en kunnen bepaalde delen van de huid meer gaan hangen.

Collageen poeder kan de afnemende collageenproductie aanvullen en zo het ontstaan van rimpels en cellulitis verminderen. Om met collageen poeder een mooiere huid te krijgen wordt geadviseerd tussen de 2.5 en 10 gram collageen poeder per dag in te nemen, waarbij de beste effecten worden bereikt bij ten minste 10 gram per dag.

Collageen voor je algemene gezondheid

Een teruglopende collageenproductie in het lichaam kan nare kwaaltjes veroorzaken, zoals slechter wordend zicht, broze nagels, slechtere tanden, pijnlijke gewrichten en nog veel meer. Het is dus aan te bevelen om de hoeveelheid collageen in je lichaam op peil te houden en zo je algehele gezondheid te ondersteunen. Dat doe je enerzijds door een gezond dieet, met voldoende groente, fruit, mager vlees en vis aan te houden en anderzijds kun je dat doen door het toevoegen van collageen poeder aan je dieet.

Collageen poeder is gemakkelijk toe te voegen aan een kop koffie of thee of te verwerken in een smoothie dankzij de neutrale smaak. Wanneer je zo’n 10 gram collageen poeder per dag neemt, ondersteun je het lichaam optimaal en zorg je voor een algehele boost van je gezondheid. Nare kwaaltjes die ontstaan door een tekort aan collageen worden zo verminderd en voorkomen.

Waarom collageen je slaap verbetert

Goed slapen, daar worden we toch allemaal blij en energiek van. Toch slaapt maar liefst een kwart van de Nederlanders slecht. Er kunnen vele oorzaken zijn waardoor je niet of slecht slaapt. Stress is een vaak voorkomende reden en dat wordt dan nog eens verergerd door het slechte slapen. Je hormonen maken meer cortisol  stresshormonen aan als je slecht slaapt en ze verstoren het evenwicht van het slaaphormoon melatonine en het gelukshormoon seratonine. Andere reden kunnen zijn alcohol, laat eten, laat sporten, laat naar bed gaan, maar waarom kan collageen helpen om je slaap te verbeteren?

Collageen is een geconcentreerde bron van een natuurlijk eiwit. Zo’n eiwit is opgebouwd uit aminozuren en in het geval van collageen peptiden zijn die aminozuren in kleine stukjes geknipt. Collageen heeft een unieke samenstelling en concentratie van aminozuren. Wat het zo uniek maakt ten opzichte van andere eiwitten is dat het oa bestaat uit hoge percentage Glycine, maar liefst 20%. Het aminozuur Glycine zorgt voor een effectievere slaap. Het heeft een positieve invloed op de REM slaap en zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur veilig kan dalen. Dat is een voorwaarde voor een kwalitatief goede slaap. Verder kalmeert het je zenuwstelsel en zorgt het ervoor dat je je overdag niet slaperig voelt. Naast Glycine bevat collageen ook nog andere aminozuren die de slaap bevorderen zoals Proline, Hydroxyproline en Arginine.

Helpt collageen bij afvallen?

Collageen is een eiwit dat bekend staat als de meest verzadigde macronutriënt. Als je een eiwitrijk eetpatroon hebt, denk hierbij bijvoorbeeld aan eieren, kipfilet, groente, is de kans groot dat je je voedselinname automatisch vermindert. Dit komt omdat het langer duurt voordat deze eiwittenjouw maag verlaten. Daardoor voel je je sneller en langer verzadigd. Bovendien moet jouw lichaam ook harder werken om die eiwitten te verteren, te gebruiken en van voedingsstoffen om te zetten in energie. Je lichaam verbruikt hierbij dus meer energie, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Waar zit collageen in?

Ons lichaam kan zelf collageen aanmaken, maar dit proces gaat na ons 25e levensjaar steeds moeizamer. Na je 50e maakt je lichaam eigenlijk helemaal geen collageen meer aan. Je zal collageen dan uit je voeding of uit collageen supplementen moeten halen.

Collageen in voeding?

Collageen zit met name in vlees. Vlees bouillon is een van de rijkste bronnen van collageen. Collageen zit alsmede in vis, zij het in ietwat minder mate dan vlees.

Verder zijn er tal van groenten, fruit, zuivel, noten en overige voedingsmiddelen die je lichaam kunnen ondersteunen in de lichaamseigen productie van collageen en alsmede het behoud ervan.

Vlees bevat rijke bronnen van collageen en eiwitten. Denk hierbij aan rundvlees, kip, geit, os en hert. Ook varkensvlees valt hieronder. Bouillon bevat tevens veel collageen. Kies er dan ook voor om regelmatig vlees te eten, zodat je jouw collageen optimaal aanvult.

Vis bevat weliswaar lagere gehaltes collageen dan vlees. Toch bevatten de schubben van een vis veel collageen. Zalm en tonijn bevatten tevens veel omega 3-vetzuren en beschermen de membranen in je huidcellen. Hierdoor verminderen ontstekingen en wordt je huid steviger.

Rode vruchten bevatten veel lycopeen. Dit middel zorgt voor een verbeterde productie van collageen. Producten waaraan je hierbij kunt denken, zijn sinaasappels, citroenen, kiwi’s, mango, grapefruit en ananas. Groentes zijn ook bevorderlijk voor de productie van collageen. Kool, spinazie, aubergine en andijvie zorgen voor een strakke, mooie huid.

Er zijn nog andere voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor de collageenproductie van je huid. Denk aan sojamelk, kaas, thee en noten. Ook producten die rijk zijn aan lysine, zoals biergist, aardappelen en zeewier zijn essentieel voor het behoud van collageen.

Collageen supplement

Het is belangrijk bewust te zijn van de collageen inname, productie en behoud van het lichaam en dit proactief te sturen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam.

Een gezond eetpatroon in combinatie met eventueel collageen supplementen kan een oplossing zijn. Informeer wel eerst goed naar de werking van collageen en de beschikbare collageen producten.

Hoeveel collageen moet je per dag nemen?

Wil jij collageen poeder gebruiken om je gezondheid en prestaties te ondersteunen? Dan ben je vast benieuwd hoeveel gram collageen je per dag nodig hebt. Hoeveel collageen je per dag moet nemen is afhankelijk van wat je ermee wil bereiken.

Collageen poeder voor sporters

Collageen poeder ondersteunt het lichaam van topsporters. Er is meer collageen nodig dan normaal, omdat spieren, pezen, gewrichten en botten van topsporters meer belast worden dan die van mensen die niet of weinig sporten. Het kan zijn, zeker als je ouder dan 25 bent, dat je lichaam de collageenproductie niet meer afdoende bijhoudt. Er ontstaan dan klachten zoals spierpijn, gewrichtspijn en spierblessures. Als je hier niets aan doet, zal dit alleen maar erger worden.

Collageen Peptiden poeder

Collageen poeder helpt om de tekorten van collageen in je lichaam aan te vullen. Op die manier wordt de hersteltijd na het sporten verkort en worden spierpijn, spierblessures en gewrichtspijn voorkomen. De geadviseerde hoeveelheid collageen poeder voor topsporters is 5 tot 15 gram (gemiddeld 10 gram) poeder per dag. Met deze hoeveelheid wordt de groei van de spiermassa optimaal gestimuleerd, worden de gewrichten beschermd en de hersteltijd na het sporten maximaal verkort.

Wanneer collageen poeder innemen?

De inname van je dagelijkse dosering collageen is afhankelijk van jouw dagelijkse routine. De collageenproductie en ook de manier waarop het lichaam omgaat met collageen hangt sterk af van je levensstijl.

Wanneer je bijvoorbeeld gewend bent om de dag te beginnen met een rustgevende yogasessie en daarna in het ochtendzonnetje je latte drinkt, dan kun je bijvoorbeeld kiezen om deze klaar te maken met een schepje gehydrolyseerd collageen poeder (type I). Hiermee begin je je dag goed en geef je de collageenproductie meteen een boost. Zo stimuleer je de collageen aanmaak in je lichaam.

Niet iedereen heeft deze ochtendroutine en dat hoeft ook helemaal niet. Wanneer je meer een avondmens bent, dan kun je ervoor kiezen om ditzelfde type gehydrolyseerde collageen toe te voegen aan een kopje kruidenthee voordat je naar bed gaat. Je valt met een kop kruidenthee voor het slapen vaak heerlijk in slaap. En doordat dit collageenpoeder smaak- en geurloos is, wordt de smaak van de thee niet beïnvloed.

Wanneer je veel sport, dan heeft je lichaam ook op andere momenten een collageenimpuls nodig. Collageen peptide speelt een  belangrijke rol bij onder andere het herstellen en opbouwen van je spieren, maar ook bij de bescherming en het soepel houden van je gewrichten.

Daarom is het dan ook raadzaam om een uur of twee voordat je begint met sporten tien gram collageen te nemen op een nuchtere maag. Ook na de sessie doe je er goed aan om je spieren en de rest van je lichaam goed en snel te laten herstellen door bijvoorbeeld een scoop van dertig gram collageen en erwten proteïneshake te nemen.

Leidt het gebruik van collageen tot bijwerkingen?

Er zijn veel mensen die de positieve kanten van collageen supplementen ontdekken. Daarbij komen tegelijkertijd de vragen opzetten. Kan het gebruik van een collageen poeder bijwerkingen hebben? Het antwoord is gelukkig vrij simpel. Er zijn namelijk geen bijwerkingen van (goede) gehydrolyseerde collageen zoals die van Vital Supply.

Wel is het altijd oppassen dat je geen producten neemt met bepaalde additieven die op geen enkele wijze bijdragen voor de opname van meer collageen. Wanneer er bijvoorbeeld zoetstoffen of smaakstoffen worden toegevoegd, geeft dit meer kans op allergische reacties en werkt het minder.

Kortom, eigenlijk kan collageen helemaal geen kwaad. Er zijn geen collageen bijwerkingen en het is niet zo dat je een overdosis kunt nemen. Hoef je dan helemaal nergens op te letten? Een beetje wel. De collageen van Vital Supply bijvoorbeeld is op rund gebaseerd. Mocht je een allergie hebben voor rund dan is dit dus geen goed idee en kun je beter kiezen voor collageen op basis van vis. Dit komt echter zelden voor en is dus zeer onwaarschijnlijk.

Hetzelfde geldt wanneer je voor collageen op basis van vis kiest en je een allergie hebt voor vis- en schaaldieren. In dit geval raden we het gebruik van vis collageen af. Verder is er, wat betreft het innemen van gehydrolyseerd collageen, eigenlijk niets om je druk over te maken.

Tip: ben jij veganist en wil je daarom geen collageen uit rund of vis nemen? Dan is de Vegan Collageen Impulse Drink een uitstekend plantaardig alternatief.

Wat is collageen hydrolysaat?

De beste keuze om je collageen inname te verhogen en je collageenvoorraad aan te vullen is door het gebruiken van gehydrolyseerd peptidenpoeder. Dit poeder wordt gemaakt van collageen dat is voorbewerkt tot peptiden. Deze bouwstenen van collageen kunnen gemakkelijk door de darmwand worden opgenomen en via de bloedbaan over het lichaam verspreid worden.

Losse peptiden kunnen gemakkelijk door de darmbarrière heen, in tegenstelling tot eiwitten. Deze moeten eerst door de maagsappen worden afgebroken tot peptiden.

Bij gehydrolyseerd type 1 peptidenpoeder heeft deze bewerking al plaatsgevonden. Daardoor gaan er geen collageenbouwstenen meer verloren doordat het lichaam de eiwitten niet tijdig heeft kunnen afbreken voordat de voedselbrij door de darm is gepasseerd.

Op deze manier kun je dus optimaal gebruik maken van het supplement dat je slikt en effectief gebruik maken van de bouwstoffen die het supplement je levert.

Proberen?

Wij verkopen 1 portie zakjes collageen van Vital Supply zodat je het een keer kan proberen in je koffie, thee of kwark. Daarnaast hebben we de maand potten, waarbij je 25 dagen dagelijks 10 gram collageen neemt en dan 5 dagen een  ‘rust’ periode houdt.