Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit vocht.

Oorzaken

Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit vocht. Bij een gezonde vochthuishouding drink je zelf voldoende water, terwijl je lichaam zorgt voor de afvoer van het overtollige vocht. Soms kan je lichaam echter te veel vocht vasthouden. Door de zwaartekracht zakt dit overtollige vocht in je benen, waardoor je last kunt krijgen van opgezwollen voeten of dikke enkels. De medische term voor een ophoping van overtollig vocht is oedeem (spreek uit: ‘eudeem’). Oedeem komt in verschillende delen van het lichaam voor. Dit dossier gaat specifiek over oedeem in de benen.

Voorkomen

Voldoende drinken
Het klinkt misschien gek: om het vasthouden van vocht te voorkomen, is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Meer drinken betekent namelijk ook meer plassen en dat is nodig om alle afvalstoffen, waaronder overtallig zout, uit je lichaam af te drijven. Een volwassen persoon heeft gemiddeld zo’n drie liter water per dag nodig. Een flink deel van dat vocht krijg je binnen via voedsel. Er wordt aangeraden om daarnaast elke dag anderhalf tot twee liter te drinken. Te veel drinken is echter ook weer niet goed. Je loopt dan het risico dat je het vocht te snel afvoert, voordat je lichaam de kans heeft gehad om belangrijke bouwstoffen op te nemen.

Regelmatig bewegen
Naast voldoende drinken is ook voldoende beweging erg belangrijk. Door de bloedcirculatie op gang te houden, krijgt vocht minder kans om in je benen te zakken. Regelmatig een stukje lopen of wandelen zorgt ervoor dat je kuitspieren actief blijven en het vocht afdrijven. De kuitspieren helpen het hart om het bloed vanuit je benen tegen de zwaartekracht in omhoog te pompen.

Groenten en fruit als vochtafdrijvers
Van sommige groenten en fruit wordt gezegd dat ze een vochtafdrijvende werking hebben. Voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi’s, venkel, bleekselderij en asperges. Het eten hiervan zou helpen bij het afdrijven van overtollig vocht, al is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Wel is het zo dat deze en andere groenten en fruit veel water bevatten, waardoor ze bijdragen aan je dagelijkse vochtinname.

Plastabletten om vocht af te drijven
Als je lichaam te veel vocht vasthoudt, kan je arts plastabletten voorschrijven. Deze pillen, ook wel diuretica genoemd, stimuleren de aanmaak van urine in je nieren. Op die manier raak je overtollig vocht kwijt. Plaspillen kunnen bijwerkingen hebben en worden over het algemeen pas voorgeschreven als er naast vochtophoping ook sprake is van hoge bloeddruk, hartfalen of diabetes.

Compressiekousen
Ook het dragen van steun- of compressiekousen kan helpen om vocht af te drijven. De kousen ondersteunen de kuitspieren bij het terugpompen van het bloed richting het hart.

Compressietherapie (lymfedrainagemasage)

Compressietherapie is een behandelmethode die de natuurlijke bloedcirculatie en lymfestroom stimuleert. Klachten zoals vochtophopingen, vermoeidheid, pijn in de benen en futloosheid zullen verminderen of zelfs verdwijnen. Compressietherapie is de perfecte behandeling voor problemen zoals cellulite, oedeem en lokale vetophopingen. Een goed werkend lymfesysteem is mede bepalend voor een goede gezondheid en weerstand en is essentieel voor een goede stofwisseling. Maak nu je afspraak: https://widget.treatwell.nl/salon/413666/menu/

Tisana (kruidenthee)

Dagelijks een schepje in warm of koud water zorgt voor een afvoer van vocht en afvalstoffen. Tisana nr 12, 17 en 21 zijn oa vochtafdrijvend.